Kaffe är fullt av olika begrepp och termer.

Världen är full av olika begrepp och termer som kan vara komplicerade.  Vi har därför tagit fram de vanligaste inom kaffevärlden, så du också kan komma in i matchen.


Single Estate: Kaffen från enskilda gårdar. Då kaffet har odlats, processats och exporterats från en enda gård kallar vi det därför Single Estate. 

Single Origin: När odlare i ett område gemensamt driver en processtation där de förädlar sina kaffebär kallar vi det Single Origin. Ofta är bönderna allierade i ett kooperativ och säljer sina kaffen tillsammans i kooperativets namn. 


Blandningar: Kaffen från olika delar av världen innehar ofta helt skilda karaktärer i smak och arom. 

Genom att blanda kaffen kan man styra smakerna till att passa just ett ändamål. Fylligt söta brasilianska kaffen kan ackompanjeras utav syrliga, juiciga kaffen från Kenya och så vidare. 

Soltorkat Kaffe: Efter att bären plockats läggs de ut i solen för att torka med fruktkött och skal kvar på. Den naturliga sötman som finns i bäret torkar med in i bönorna och skapar ett kaffe med hög sötma. Metoden kallas även Natural och är vanlig i länder med liten tillgång till vatten, till exempel Etiopien. 

Tvättat Kaffe: Efter att skal och fruktkött tagits bort läggs bönorna ut i bassänger med vatten. Sockerlagret som omger bönorna fermenteras bort tack vare kontakten med vattnet. Denna process ger kaffet en ren, elegant karaktär med en högre syrlighet.