Kaffe förr och nu!

För 30 år sedan när man gick in på ett kafé såg man smaskiga wienerbröd med gul vaniljkräm och gröna damsugare, det var därför folk gick till kaféer. Annars var kaffe inte något som man behövde fundera så mycket över då – det fanns ju bara en sort – kaffe. Idag hittar du över  tio sorters kaffedrycker på menyn . Allt från espresso, cappuccino, caffe latte osv. Själv föredrar jag en god cappuccino. Felet folk gör idag är att man ser kaffe som kaffe. Jag skall berätta ett dagligt exempel. När du är på restaurangen och skall beställa en god köttbit tillsammans med ett gott vin. Så kan din krögare berätta det bästa om köttet och t.o.m säga dig från vilken gård druvan som är i vinflaskan kommer ifrån. Men vad händer sedan efter maten? Det är då kaffet kommer in i bilden. Det är få i dagsläget som kan berätta om sitt kaffe. Det vanligaste du får är en kopp kaffe som har stått sedan restaurangen öppnade på eftermiddagen. Utöver det får du betala skjortan för den koppen. 


Felet många gör är att “man går inte hela vägen”. För det gästen kommer ihåg är det sista – kaffet. Är kaffet dåligt så brukar oftast hela konceptet bli dåligt.

Folk måste därför lära sig att ställa krav. Precis som man gör med mat eller allt annat man handlar. Många har redan kommit in på spåret men det är långt ifrån alla. Kommer ni ihåg dom gamla cappuccinon i de små vita kopparna som hade en marängliknande skum som såg ut som ett berg med kakao puder över? Idag är det inte så. En cappuccino eller en latte är helt släta med kanten, oftast med ett mönster på. Folk betalade 30 kronor och var nöjda – det fungerar inte längre. Tar man 30 kronor idag för en caffé latte kräver folk högre kvalitet. Då måste baristorna lära sig att leverera den kvalitet som förväntas.